Перспективи буріння та експлуатації сланцевого газу по-українськи

6 лютого 2013 року у той час , коли Шеврон розповідав в м. Миколаїв Львівської області про «безпечні технології» видобутку сланцевого газу, МБО «Екологія – Право – Людина» та ГО «Бюро екологічних розслідувань» провели  круглий стіл на тему: «Процес буріння та експлуатація сланцевого газу: соціальні й екологічні виклики» для громади Жовківського, Сокальського та Камʼянко-Бузького районів. Захід проводився у приміщенні Жовківської районної ради за участі представників органів місцевого самоврядування регіону, представників екологічних й правових організацій, науковців-геологів, географів, екологів та небайдужої громадськості. Метою даного заходу було донесення до жителів цих районів інформації про вплив на довкілля від буріння та експлуатації сланцевого газу методом гідророзриву на Олеській площі.

Україна на межі підписання вкрай невигідної Угоди про розподіл продукції з компанією «Шеврон», яка має намір бурити та експлуатувати сланцевий газ на території Олеської площі. Компанія «Шеврон» відома на весь світ як одна з найбільших нафто – газовидобувних компаній, діяльність якої в різних країнах вже призвела до виникнення негативного впливу на довкілля.

Розуміючи катастрофічні наслідки використання технології гідророзриву (фрекінгу) при видобуванні сланцевого газу, організатори заходу проінформували громадян про технологічний процес буріння та експлуатацію свердловин для видобутку сланцевого газу на Олеській площі; розповіли про діяльність компаній, які займалися видобутком сланцевого газу на території США і Західної Європи; вказали на екологічні та економічні ризики такої діяльності.

МБО «Екологія-Право-Людина» та ГО «Бюро екологічних розслідувань» в офіційній позиції стосовно розвідки і видобутку сланцевого газу на Олеській площі висловила своє занепокоєння стосовно екологічних загроз для довкілля і здоров’я українців, які можуть бути реальними у зв’язку можливою із розвідкою і початком видобутку в Україні сланцевого газу шляхом гідророзриву (фрекінгу) та звернулася до уряду України з вимогою не підтримувати ці заходи та накласти мораторій. Адже зараз Україна може стати полігоном випробувань впливу на довкілля процесу буріння та експлуатації сланцевого газу для розвинутих демократичних країн, де уряди дбають про право громадян на життя у чистому довкіллі.

«Проект Угоди «Про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська, між державою Україна та компанією «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» та ТОВ «НАДРА ЮЗІВСЬКА» є єдиним доступним джерелом інформації про екологічні наслідки видобутку сланцевого газу в Україні для громадськості, — зауважила виконавчий директор ЕПЛ Олена Кравченко. – Проаналізувавши даний проект ми були приголомшені його умовами. Так, інвестор має право безоплатно здійснювати спеціальне водокористування, що не стимулюватиме його раціонально використовувати видобуту воду. Варто зазначити, що угода передбачає розвідку і видобуток не лише сланцевого газу, але нафти і конденсату з використанням підтримки пластового тиску, що може здійснюватись теж з використанням води. Угодою передбачено використання свердловин для закачування стічних вод, а також нагнітальних свердловин. В угоді не вказано, чи обліковуватиметься спожита вода. Варто зазначити, що у додатку до угоди мова про дотримання водоохоронного законодавства в частині підземних вод не йде. Шелл оприлюднює інформацію про хімічні речовини, які планується використовувати при гідророзриві, наскільки це дозволяють їхні постачальники.

При цьому перевірки діяльності інвестора мають здійснюватися одним державним органом не частіше, ніж раз на три роки, а їхня тривалість не має перевищувати 10 днів без права пролонгації (мова йде про площу 7 тис. км², що, для порівняння, становить третину Львівської області). Це означає, при терміні буріння свердловин 1 рік Держекоінспекція не зможе контролювати процес буріння, випробування. Окрім того, інформацію, яку контролюючі органи отримають під час перевірки, не матимуть права повідомляти суспільству, оскільки така інформація буде конфіденційної і повідомити її можна лише через 5 років по закінченню діяльності Шелл на означеній площі, тобто через 55 років!», — додала Олена Кравченко.

Експерт ЕПЛ Алла Войціховська звернула увагу учасників круглого столу на умови ввозу хімічних речовин за даною угодою: «Інвестор має право без митних платежів, квот, ліцензування, інших обмежень ввозити на територію України товари, необхідні для здійснення видобувної діяльності. Найбільша екологічна загроза ймовірна з боку протермінованих хімічних речовин, речовин без українських екологічних стандартів або й взагалі відходів. Слід зазначити, що це право матимуть також підрядники».

На завершення виступив голова Жовківської районної ради, який закликав громадськість усвідомлено та з відповідальністю віднестися до почутої інформації, адже саме ми відповідаємо за майбутнє наших дітей, за те, яке довкілля ми їм залишимо, за те, чи матимуть вони чисту питну воду, яка стане найбільшою цінністю в 21 столітті. «Шановно громада, чи усвідомлюємо ми, яку ціну ми готові заплатити за «псевдоенергетичну самостійність», чи не час об’єднати всі сили для захисту нашої землі з метою її збереження?» — задав риторичне питання Т. І. Швай, єдина відповідь на яке після круглого столу громаді вже вдома.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Олена Кравченко,

виконавчий директор ЕПЛ

Email: [email protected]

[email protected]

Тел.: (032) 225 – 76 – 82

Leave a Comment

Filed under Без рубрики

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.