Спілка вільних журналістів «Природа над усе» висловлює обурення пропагандою жорстокого поводження з тваринами у деяких ЗМІ

У гонитві за рейтингом телеканал «1+1» та  газета «Сегодня» нехтують журналістською етикою та елементарною людяністю. 

27 лютого у електронному варіанті газети «Сегодня» було опубліковано відео з програми «Телевізійної служби новин» (телеканал «1+1») під заголовком «Одесскую область атакуют голодные волки».

Цей сюжет містить однобоке викладення проблеми співіснування людей з дикими видами тварин, зокрема з вовками. Сюжет виправдовує знищення вовків, які від штучно створеного людьми голоду змушені шукати собі здобич у населених пунктах Одещини. Унаслідок інтенсивного полювання, а почасти й браконьєрства, знищена природна харчова база вовків. Це спровокувало збільшення кількості нападів вовків на свійських тварин.

Автори сюжету взяли коментар у селян, однак не надали слово зоологам або екологам, які могли б фахово проаналізувати цю ситуацію.

Заради об’єктивності викладення інформації журналісти повинні були вказати на справжню причину такої поведінки вовків.

У сюжеті показано, як місцева влада негайно розпорядилася про облаву та нещадне винищення сіроманців. Таке швидке реагування на скарги людей чомусь не спостерігається у виконанні її (влади) прямих обов’язків: забезпеченні якості доріг, вчасному ремонті електропередач, поставці якісних продуктів, наданні вчасної медичної допомоги,  прибиранні снігу тощо.

Останній кадр сюжету був апофеозом дуресвітства й жорстокості: крупним планом показали закривавлений труп тварини. Це було схоже на жертвопринесення – проблему не вирішили, а «винних» (тобто вовків).

Йдеться про повне нехтування психологічним та моральним аспектами сприйняття такого відео, особливо це стосується дітей – адже це розвиває у них схильність до жорстокості та сприйняття вбивства як звичайної побутової справи.

Якщо розглядати цей сюжет через правову призму, то така діяльність журналістів – порушення Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Статті 5 «Заборона пропаганди жорстокого поводження з тваринами». Процитую цю статтю повністю:

«Забороняються пропаганда  жорстокого поводження з тваринами, заклики до жорстокого поводження з ними, а також пропаганда мисливства в системі дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної вищої освіти.

Забороняється використання  в  розважальних  або  комерційних цілях матеріалів, що демонструють жорстоке поводження з тваринами».

 

Анжеліка Комарова, голова Спілки вільних журналістів «Природа над усе».

1 Comment

Filed under Uncategorized, Новини

One Response to Спілка вільних журналістів «Природа над усе» висловлює обурення пропагандою жорстокого поводження з тваринами у деяких ЗМІ

  1. L

    12 лютого на цьому ж каналі, у тому ж випуску ТСН було показано сюжет про «розгул жорстокості» вовків на на Кинбурнській косі. déjà vu! В тексті замінили майже тільки топографію.
    http://tsn.ua/video/video-novini/na-mikolayivschini-vid-nashestya-vovkiv-poterpayut-zhiteli-troh-sil.html?type=2

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.