Природоохоронці висловили протест проти перенесення вʼязниці для дельфінів Київського зоопарку

15 березня 2012, Київ. — Екологічна громадськість протестує проти будівництва в’язниці для дельфінів – запланованого океанаріуму в Київському зоопарку. Представники різних громадських організацій вийшли під будівлю Київської міської ради під час її засідання з метою не допустити погодження київськими депутатами будівництва океанаріуму.

На території України в Чорному та Азовському морях мешкає три види китоподібних – дельфіни афаліна (Tursiops truncatus),  морська свиня (азовка) (Phocoena phocoena), дельфін звичайний (білобочка) (Delphinus delphis. У 1994 році дельфінів було внесено до Червоної книги України, вони отримали статус рідкісних та вразливих. Дельфіни також занесені до Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи, Червоної книги Чорного моря, охороняються Бернською та Боннською конвенціями, угодою АССОВАМS. Їх використання та відлов у комерційних цілях заборонені Законом України «Про Червону книгу України». Наказом міністерства № 328 від 20 вересня 2011 року «Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного і Азовського Морів» заборонено вилучення дельфінів з природного середовища існування.

Утримання дельфінів у дельфінаріях, суперечить статтям 7, 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», згідно з якими: умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та ін.; утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Місце утримання тварин повинно бути оснащено таким чином, щоб забезпечити необхідні простір, температурний режим, вологість, природне освітлення,  вентиляцію та можливість контакту тварин  із природним для них середовищем.

Київ розташований за 400 км від морського узбережжя, дельфіни утримуються в штучно підготованій воді, в яку додається хлор для дезинфекції. Тварини вимушені знаходитися в обмеженому просторі, збідненому оточенні, брати участь у виступах, система тренувань до яких заснована на відчутті голоду. Постійний стрес, неякісне ветеринарне забезпечення, шумове забруднення, нестача руху, шкіряні захворювання, хвороби внутрішніх органів є причиною передчасної смерті дельфінів.

Зусилля з розмноження дельфінів в неволі зазнали невдачі. За останні 15 років в Україні в неволі народилося лише 10 дельфінів. Скільки з них вижило, досі невідомо. В лютому 2012 року в цілому в дельфінаріях України нараховувалось 74 дельфіна, що свідчить про те, що більшість дельфінів було спіймано в дикій природі.

Вдале розмноження дельфінів в неволі неможливе ні в Україні, ні в Європі. За 40 років спроби Європи з розведення дельфінів не привели до успіху.

Чотири дельфіни Шкіпер, Боцман, Дорі і Неллі в київському дельфінарії «Немо» були впіймані з дикої природи в японському рибальському селищі Тайцзи. Там морських ссавців ловлять для всесвітньої індустрії дельфінів. Тварин, яких не можуть використати для цього вбивають. Ціна за одного дельфіна складає до 150.000 доларів США, що робить вилов дельфінів прибутковою справою. М’ясо мертвих дельфінів для японського ринку рибалки продають за 600 доларів США. Україна та зокрема кампанія «Нерум», якій належить дельфінарій НЕМО в Києві таким чином підтримують цей жорстокий бізнес.

Будівництво океанаріуму у Київському зоопарку – черговий комерційний крок, через який дельфінів утримуватимуть в неволі в неприродних для них умовах.

Ряд країн світу, наприклад, частина штатів США, Бразилія, Коста-Ріка заборонили дельфінарії як заклади, що не відповідають життєвим потребам дельфінів. В 13 державах-членах ЄС (Великобританії, яка закрила всі 30 своїх дельфінаріїв, Естонії, Ірландії, Латвії, Люксембургу, Австрії, Польщі, Румунії, Словаччині, Словенії, Чехії, Угорщині і Кіпрі) не працюють дельфінарії. У Німеччині з колись існуючих 9 дельфінаріїв зачинено шість. В цьому році буде закритий ще один дельфінарій в зоопарку Мюнстера.

Учасники акції вимагали:

1. Не допустити будівництва на території зоопарку та в усіх районах Києва нових дельфінаріїв або інших закладів, що утримуватимуть дельфінів.

2. Зупинити функціонування вже існуючого дельфінарію «НЕМО» за адресою Проспект Глушкова, 9, де наразі утримують чотирьох дельфінів та трьох морських котиків. Перевезти дельфінів до державних дельфінаріїв на узбережжі Чорного моря.

3. Доступу громадськості до інформації, участі її в обговореннях та прийнятті рішень з цього приводу.

Учасники акції наголосили, що досі не надійшла відповідь КМДА на запит Національного екологічного центру України щодо того, чи розробляється проект побудови океанаріуму, і хто входить до комісії з його розробки. Затягування строків відповіді більш ніж на місяць — грубе порушення законодавства України про доступ до інформації. Зважаючи на те, що КМДА фактично тримає громадськість у невіданні щодо своїх планів, пікетування 15 березня стало попереджувальним.

Під час акції до протестуючих вийшов депутат Київради від Партії зелених України Денис Москаль, який заявив, що жодних проектів з побудови океанаріуму на території Київського зоопарку на сесії 15 березня не розглядалося. Депутат додав, що такі рішення на обговорення Комісії Київради з екологічної політки не виносилися, а ініціативи з будівництва океанаріуму належать «гарячим головам», які лише заявляють про них у пресі.

Також 15 березня 2012 р. Київський зоопарк оприлюднив заяву, де йдеться про те, що «Проектом організації території Київського зоологічного парку загальнодержавного значення не передбачено будівництво океанаріуму. Таким чином, «переселення дельфінів» чи утримання їх у Київському зоопарку на даний момент неможливі». Текст заяви читайте тут.

 

За додатковою інформацією звертайтеся до організаторів:

Олег Андрос,

Національний екологічний центр України,

Дружина охорони природи Києва «Зелене майбутнє»

097 502 75 51

 

Катерина Полянська,

Національний екологічний центр України,

Дружина охорони природи Києва «Зелене майбутнє»

067 266 44 38 [email protected]

 

Вікторія Світлова,

Facebook-рух «Земляни»

050 669 52 29

 

Євген Пахомов, (050) 591-76-71 [email protected]

 

Сюжет Першого національного телеканалу.

Сюжет телеканалу ТВі.

Репортаж Радіо «Ера».

Відео порталу «Новий регіон»:

Матеріали по темі:

http://kiev.pravda.com.ua/columns/4f5a196fb25dd/

http://necu.org.ua/petition/proty-pobudovy-okeanariumu-na-terytoriyi-kyyivskoho-zooparku/

http://www.delfinariy.info/

http://life.pravda.com.ua/society/2011/11/7/88925/

http://life.pravda.com.ua/society/2012/02/24/96779/

http://www.youtube.com/watch?v=e1Xu1NGQIZo

http://fakty.ua/145550-vse-rabotayucshie-segodnya-v-ukraine-delfinarii-nezakonny

http://www.ecoport.org.ua/news/?pid=26011

Фоторепортаж Дар’ї Єфіменко дивіться тут.

1 Comment

Filed under Uncategorized, Новини

One Response to Природоохоронці висловили протест проти перенесення вʼязниці для дельфінів Київського зоопарку

  1. Дельфіни Шкіпер і Боцман перебувають в Київі з моменту відкриття дельфінарію у 2009 р. Тільки тоді їх видавали за орендованих в Держокеанаріумі чорноморських афалін. А після того як у 2010 «Нерум» придбав дельфінів у Японії Шкіпер і Боцман стали японцями.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.