Влада просить гроші на забудову "гарячих точок" Києва

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Проект «Київ-сіті». Тут і далі фото з сайту feg.org.ua

29 березня в Києві відбувся «Інвестфорум», організований КМДА та фондом «Ефективне управління». Форум був покликаний презентувати потенційним інвесторам об’єкти, у які КМДА пропонує вкласти кошти. Форум проходив у закритому режимі, матеріали в інтернеті не оприлюднювалися, потрапити на нього громадським активістам було неможливо.

Та й місце проведення обрали так, щоб позбавити громадськість можливості провести біля приміщення масштабну акцію протесту.

Однак до рук активістів природоохоронного руху таки потрапив каталог презентованих на форумі проектів. Список об’єктів досить значний та рясніє кількістю пунктів, будівництво на яких заборонене чинним законодавством. Серед них і відомі «гарячі точки» столиці.

Серед презентованих проектів — «Київ-Сіті»

Зокрема, з числа презентованих на інвестиційному форумі проектів, прямим порушенням Водного кодексу можуть стати всі будівництва на землях КП «Плесо». Пропонувати такі ділянки як мінімум дивно, бо цьому КП належать береги водойм разом з водною гладдю. Наприклад, готельно-оздоровчий комплекс на просп. Бажана (біля метро «Осокорки»).

Деснянський район

Пропонується до інвестування проект побудови цілого мікрорайону площею 96 га на Троєщинських луках. Варто згадати, що кількома роками раніше на цій ділянці планувалося спорудження т. зв. «московського містечка» Олени Батуриної, дружини екс-очільника Москви Лужкова.

Проект будівництва нового мікрорайону між вулицею Оноре де Бальзака та річкою Десенкою. Фото archunion.com.ua

Незаконний проект збанкрутів, проте Деснянська РДА не втратила надії на забудову найбільшої в районі зеленої зони.

Також в районі пропонується інвестувати кошти в спорудження спортивного парку на місці Парку Дружби народів, що зарезервований для створення території природно-заповідного фонду.

Солом’янський район

З ініціативи Солом’янської РДА пропонується «реконструювати» Солом’янський парк (на площі 31,37 га) на перетині вул. Волгоградської та Солом’янської шляхом побудови атракціонів та розважальних закладів. Без масштабної рубки дерев та прокладення під’їзної дороги через парк подібне будівництво неможливе.

Мало того, що досі парк під загрозою забудови 11 багатоповерхівками ще з часів Омельченка. Крім того одна висотка в парку вже побудована, на місці ще однієї котлован. Загалом заплановані раніше висотки та запропонований на Інвестфорумі парк атракціонів повністю поглинають найбільшу зелену зону району.

Проект реконструкції парку «Відрадного». Фото archunion.com.ua

На вул. Героїв Севастополя, 35 Солом’янська РДА пропонує вкласти кошти в будівництво дельфінарію. Це подвійне порушення закону. По-перше, парк «Відрадний», який знаходиться за цією адресою, згідно з Генпланом є зеленою зоною загального користування рекреаційного призначення. По-друге – неясно, звідки власники потенційного дельфінарію візьмуть дельфінів. Ці тварини в неволі практично не народжуються, а вилов дельфінів заборонений законом «Про Червону книгу» та окремим наказом Мінприроди від 2011 року.

Фото archunion.com.ua

Дніпровський район

Матеріали Інвестфоруму рясніють пропозиціями інвестування у розбудову інфраструктури на островах. Так на острові Долобецький, який, до слова, входить у склад регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови» і є заповідною територією, пропонується створення Бази водного футболу та інших видів спорту і проект реконструкції атракціонів.

Очікує на інвестора й спортивно-оздоровчий комплекс на березі озера Тельбін, що є однією з відомих «гарячих точок», починаючи з 2004 року.

Оболонський район 

А на острові Оболонський хочуть споруджувати інноваційного спортивно-оздоровчого комплексу «Київський водний стадіон». Зазирнувши до Водного кодексу України, кожна людина знайде інформацію про  те, що будуватися на землях водного фонду, до яких віднесено і острови, заборонено. При цьому досить дивно звучать згадки, наприклад, про адміністративно-господарчий комплекс пропонованого водного стадіону.

Подільський район

Подільська РДА пропонує інвестувати кошти у реконструкцію дитячого автомістечка у Куренівському парку, зазначаючи в проекті масу нових  споруд та елементів інфраструктури, створити які можливо лише за рахунок озеленених територій. Також пропонується створити т. зв. «Мотузковий парк пригод» на території Сирецького парку.

Дарницький район

Дарницька РДА пропонує створити в парку ім. Воїнів-Інтернаціоналістів науково-культурного та розважального центру «Сфера» – унікального, як говориться в каталозі, сферичного кінотеатру, обладнаного цифровою проекційною системою.

Необхідність створення такого об’єкту на території зеленої зони пояснюється в каталозі тим, що там можна буде демонструвати науково-популярні  та мультиплікаційні фільми. Поряд і інший проект – власне реконструкція парку ім. Воїнів-Інтернаціоналістів, у якому сьогодні немає об’єктів нерухомості. Проект прямо передбачає, крім облаштування доріжок та освітлення, будівництво закладу громадського харчування з реконструкцією амфітеатру.

Крім іншого, пропонується і створення спортивно-оздоровчого комплексу на вул. Канальна, що насправді є берегами озера Тельбін. Проект передбачає створення на місці зеленої зони футбольного поля, майданчика для  скейтбордистів, кафе та (!!!) авто-мото-вело салон-магазину.

Голосіївський район

Найбільш шокуючим пунктом у списку інвестиційних проектів є, очевидно, будівництво спортивно-оздоровчого комплексу у парку імені Максима Рильського – центральної території Національного природного парку «Голосіївський», що є не лише зеленою зоною, а й територією природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Проект передбачає створення на території парку паркінгу, критої спортивної арени для гри у міні-футбол і баскетбол, тенісного корту, басейну, пункту прокату спортивного спорядження, готельного комплексу, кафетерію на 100 чоловік та приміщення для адмінперсоналу. Ділянка належить дирекції національного парку.

Важко уявити, що дирекція національного парку планує забудову своєї території паркінгами і готелями. Не дивно, що інвестиційну пропозицію подає не вона, а Голосіївська РДА

Цілком можливо, серед проектів можна знайти й інші цікавинки.

Таким чином, висновки напрошуються невтішні. Більшість проектів, представлених в каталозі інвестиційного форуму – нові для Києва. А такі дивацтва, як готельний комплекс у парку імені Максима Рильського взагалі не передбачені нічим. У тому числі і новим Генеральним планом міста.

Інвестиційний форум стає ще одним аргументом до того, наскільки нічого не вартий проект нового генплану Києва до 2025 року. Однією рукою КМДА розробляє новий Генплан, іншою – проводить конкурси на реконструкцію заповідних схилів і островів а от, даруйте, третьою – організовує інвестиційний форум, на якому розглядають ще інші проекти.

Олексій Василюк, НЕЦУ

 

Олег Андрос 

 

 

 

 

Джерело: http://kiev.pravda.com.ua/columns/4f829ac994bc5/

Leave a Comment

Filed under Без рубрики

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.