Ірина Хоменко – Громадські організації вимагають звільнити в. о. гендиректора Київського зоопарку Ірину Хоменко

20.01.2014 № 2 (1311)

Вхідний № 1989 від 25.01.2014

В. о. голови
Київської міської державної
адміністрації
Голубченку А. К.

01044 м. Київ, вул. Хрещатик, 36

Про звільнення з посади заступника генерального директора Київського зоологічного парку загальнодержавного значення Хоменко Ірини Миколаївни

ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Анатолію Костянтиновичу!

Дякуємо Вам, Анатолію Костянтиновичу, що Ви особисто 9 січня 2014 року провели інспекцію в Київському зоологічному парку і на власні очі переконалися, що реалії Київського зоопарку не такі вже життєрадісні, як на його офіційній сторінці в соціальній мережі «Фейсбук». Дякуємо Вам і за те, що Ви озвучили те, про що й досі замовчує керівництво зоопарку: не було не освоєно 16 млн грн, які могли б піти на розвиток зоопарку. Починаючи з літа 2013 року, посилилась увага громадськості до проблем Київського зоопарку, що було викликано стурбованістю громадян станом слона, якістю кормів і умов утримання інших тварин, надмірною комерціалізацією зоопарку, зловживаннями у кадровій сфері та господарській діяльності, що можуть підтвердити висновки перевірок Державної фінансової інспекції України і Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю Міністерства внутрішніх справ України.
Тварини в Київському зоопарку завжди були заручниками несприятливих фінансових обставин і людської байдужості. З часів СРСР більшість приміщень зоопарку потребують реконструкції відповідно до новітніх стандартів.
Знерухомлені тісними стінами, з осені до весни (більше півроку) страждають від клаустрофобії зебри, антилопи нільгао, корови ватусі, кенгуру валабі, саблерогі орікси. Копитні тварини роками очікують, щоб їм почистили копита та вони могли вільно ходити.
Екзотичні риби – карпи кої, соми, пеленгаси, аравани – утримуються в брудних акваріумах у непридатних умовах і часто гинуть через недбальство персоналу. Гігантська морська черепаха животіє в акваріумі занадто малого об’єму в оточенні «дизайнерських» скель незрозумілого призначення, що заважають їй вільно рухатися.
Вже багато років в малоосвітлених «келіях» стереотипічно міряють свої вольєри леопард і генети.
Через аварійний стан приміщень хворіють на туберкульоз птахи.
В багатьох приміщеннях відсутня вентиляція.
В очах приматів – нестерпна туга та докір через тісні, морально застарілі на багато десятиліть «камери».
Вже другий рік у повній самотності зимує гордість зоопарку, слоник Хорас. Стоячи у місиві власних екскрементів та їжі, він годинами хитається з боку в бік, як маятник. Це ознака психологічного дискомфорту – стереотипії, що може призвести до важких наслідків. Це хвороба поганих зоопарків.
У будь-якому зоовідділі при отриманні кормів виявляється «недостача», «прикра помилка» або «просто забули відгрузити». Корми не відповідають вимогам якості, а при цьому купують їх по фантастично завищених цінах. У зоопарку винайшли непереконливе виправдання: «корми дають у борг, і це середньостатистична ціна». А до того ж відбувається неприпустима заміна одних кормів на інші, на розсуд продовольчого складу і без участі заввіділів зоочастини.
Висвітлення цих та інших проблем, що були підняті громадськими активістами, відвідувачами та працівниками зоопарку, надзвичайно роздратувало керівництво зоопарку.
Ірина Миколаївна Хоменко, яка тимчасово виконує обов’язки генерального директора Київського зоопарку, у своїх меседжах журналістам і на сайті зоопарку цілковито заперечує зроблену Вами, Анатолію Констянтиновичу, заяву про неосвоєні керівництвом зоопарку 16 млн грн і Ваше незадоволення станом зоопарку. Отже, виходить, Хоменко звинувачує Вас у наклепі?
На жаль, у керівників зоопарку своє бачення виходу з ситуації: навіщо докладати зусиль для подолання проблем, якщо можна позбавитися тих людей, які мають іншу думку та хочуть порядку в зоопарку?
Після Вашого візиту до зоопарку, під час якого Ви озвучили імена людей, які наважилися говорити правду, посилився моральний тиск на цих осіб:
1. Начальнику відділу по зв’язках із громадськістю і пресою Анджелі Комаровій влаштували справжнісінький допит, приводом якому слугувало підписане нею разом із Богданом Швайкою і Сергієм Григор’євим звернення до Вас, Анатолію Костянтиновичу, про ряд порушень колективного договору. П’ять осіб (Ірина Хоменко, Олена Горяєва, В’ячеслав Зельдич і ще два юристи зоопарку) чинили на неї тиск, ображали, примушували підписувати сфабриковані акти, при цьому Анджела Комарова прийшла на роботу після хірургічної операції, що підтвердив наданий нею лікарняний.
2. На офіційному сайті зоопарку вивісили лист наклепницького характеру з метою цькування Богдана Швайки, Сергія Григор’єва і Анджели Комарової. Під листом – підписи, зібрані з частини колективу під тиском керівництва.
3. Всі пересування Сергія Григор’єва і Анджели Комарової територією зоопарку фіксують охоронці і передають по рації керівництву. У той же час керівництво та «їхні люди» дозволяють собі вільніший графік роботи.
4. Сергію Григор’єву вручили наказ про негайне відрядження до Харківського зоопарку з метою освоєння методики догляду за слоном, що виглядає як глузування та провокація, оскільки за своїми посадовими обов’язками Сергій Григор’єв не повинен працювати з тваринами, до того ж у нього літні батьки, які потребують догляду.
5. Були відключені послуги службових мобільних телефонів у Анджели Комарової та Сергія Григор’єва. Тепер журналісти та громадськість не можуть додзвонитися до начальника прес-служби, і вона позбавлена можливості виконувати свої функціональні обов’язки. Тимчасова очільниця Київського зоопарку Ірина Хоменко та начальник юридичного відділу В’ячеслав Зельдич не можуть не знати, що це означає перешкоджання виконанню її службових обов’язків.
6. Невідомими була сфабрикована і вивішена в офісі зоопарку листівка з фотографією сторінки газети «Вісті», де йшлося про будівництво під Києвом нового зоопарку, та текстом, у якому Сергія Григор’єва та Анджелу Комарову звинуватили у співпраці з Віктором Пінчуком з метою дискредитації Київського зоопарку як конкурента. Зміст цієї листівки носить наклепницький характер і містить ознаки кримінального злочину.

Складається враження, що керівництво зоопарку збирає мозкові штурми, щоб винайти черговий спосіб притиснути, дошкулити, покарати людей, які наважилися їх покритикувати. Вони начисто відкидають етику колегіальних стосунків, ігнорують закони, їх дії носять злочинний характер. Краще б вони напружували свої мізки, аби допомогти зоопарку вийти з колапсу, який самі ж і створили!

З огляду на стиль спілкування Ірини Хоменко з працівниками зоопарку та з громадськими активістами, ми висловлюємо їй недовіру, оскільки неодноразово помічали її, м’яко кажучи, нещирість і непослідовність, а під час пікетування Київського зоопарку 15 січня 2014 року вона навіть не захотіла вийти до людей. Погодившись нарешті прийняти в себе лише двох осіб,  які не були організаторами акції, вона поливала брудом працівників Київського зоопарку Сергія Григор’єва та Анджелу Комарову, які, незважаючи на шалений моральний тиск на них, намагаються змінити ситуацію в зоопарку на краще та розраховують на підтримку столичної влади.

Щоразу, відвідуючи зоопарк, ми спілкувалися з працівниками установи, і усі вони скаржилися, що Ірина Миколаївна Хоменко дуже авторитарна, грубо розмовляє з людьми, зловживає службовим положенням, закриває очі на порушення колективного договору, не прагне виправити ті порушення, які були знайдені працівниками Державної фінансової інспекції України і Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю Міністерства внутрішніх справ України, які перевіряють зоопарк з минулого року. У людей складається враження, що вона керує зоопарком так, наче це її приватна власність.

Ми робимо висновок, що Ірина Хоменко не є тією компетентною особистістю, яка могла б допомогти зоопарку подолати труднощі та вивести його на гідний рівень.

Така особа, як Ірина Хоменко, призводить до ескалації конфлікту не лише всередині колективу (мається на увазі тиск на шукачів правди), а й між зоопарком і громадськістю.

Окрім того, такі недолугі керівники ганьблять чиновників КМДА та сіють недовіру киян до міської влади.

Виходячи з викладеного,

просимо:

Звільнити з посади заступника генерального директора Київського зоологічного парку загальнодержавного значення Хоменко Ірину Миколаївну.

Підкреслюємо: громадські активісти робили свій моніторинг справ у Київському зоологічному парку загальнодержавного значення з єдиною метою: допомогти зоопарку вийти на такий рівень, щоб не було соромно дивитися в очі тваринам, і щоб ми усі пишалися цією чудовою перлиною живої природи в центрі мегаполіса, що вже понад 100 років прикрашає столицю нашої держави.

З повагою,

Головний координатор громадянської кампанії «ФОРУМ ПОРЯТУНКУ КИЄВА»
Віталій Черняховський

Заступник голови Спілки вільних журналістів
«Природа над усе»
Олег Андрос

Представник громадської організації
«Давайте разом»
Тетяна Андрійшина

 

Джерело фото.

Leave a Comment

Filed under Uncategorized, Новини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.