Євген Кирилюк – Громадські активісти звернулися до голови КМДА Володимира Бондаренка з вимогою звільнити гендиректора Київського зоопарку Євгена Кирилюка

10.03.2014 № 4 (1313)

Голові
Київської міської державної адміністрації
Бондаренку В. Д.

01044 м. Київ, вул. Хрещатик, 36

Про розірвання контракту з
генеральним директором Комунальної організації
«Київський зоологічний парк загальнодержавного значення»
Кирилюком Євгеном Миколайовичем
ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Володимире Дмитровичу!

Просимо Вас терміново вжити заходи у зв’язку з порушеннями, виявленими в результаті позапланової перевірки Київського зоопарку спеціалістами Державної фінансової інспекції в м. Києві за період з 01.01.2012 по 01.10.2013 (інформація на офіційному сайті Державної фінансової інспекції України від 19 лютого 2014 року).

Правопорушення в Київському зоопарку призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму понад 700 тис. грн.

Так, посадові особи зоопарку за завищеною вартістю оплатили ремонтно-будівельні роботи, що призвело до зайвого витрачання 205 тис. грн.

Окрім того, через заниження у бухгалтерському обліку заборгованості за надані платні послуги заклад недоотримав доходів на суму 267 тис. грн.

Ще 158 тис. грн доходів не надійшло до зоопарку через те, що його посадові особи своєчасно не вжили заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості.

Також під час ревізії виявлено зайву виплату зарплати працівникам зоопарку та оплату всупереч розпорядженням Київської міської державної адміністрації консалтингових та аудиторських послуг, що призвело до зайвого витрачання 174 тис. грн.

За недотримання законодавства з фінансових питань на 2 посадових осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення. Матеріали ревізії передано до прокуратури Шевченківського району міста Києва.

Цій перевірці передував ряд розслідувань з боку громадських активістів:

– Тендери на їжу для тварин проводяться за завищеними цінами; раціони для тварин тут приховують від громадськості.

– Якщо краде керівництво, то чому б не красти працівникам? Тварини недоїдають, а в цей же час кормокухня та працівники по догляду виносять їжу під носом у «пильної» охорони.

– Озеленювачі «косять» щороку по 100 тисяч гривень за спеціально розробленим договором-схемою.

– Гіпертрофічно роздутий штат адмінперсоналу, включаючи наявність «мертвих душ». Кількість тварин неухильно зменшується, а кількість працівників зростає.

– Численні порушення трудового договору.

– В адміністративному корпусі роблять євроремонт на 300 тис. грн, закуповують нову оргтехніку, кондиціонери, кладуть килими, а в той же час тварини по півроку стоять у тісних стайнях.

– Термінового ремонту потребує дах на «Острові звірів». Влітку «Острів звірів» заливає водою, а взимку від морозу обмерзають пальми, гинуть від холоду крокодили та черепахи. Потребують ремонту й інші об’єкти.

– Знерухомлені тісними стінами, з осені до весни (більше півроку) страждають від клаустрофобії зебри, антилопи нільгао, корови ватусі, кенгуру валабі, саблерогі орікси. Копитні тварини роками очікують, щоб їм почистили копита та вони могли вільно ходити.

– Екзотичні риби – карпи кої, соми, пеленгаси, аравани – утримуються в брудних акваріумах у непридатних умовах і часто гинуть через недбальство персоналу. Гігантська морська черепаха животіє в акваріумі занадто малого об’єму в оточенні «дизайнерських» скель незрозумілого призначення, що заважають їй вільно рухатися.

– Вже багато років в малоосвітлених «келіях» стереотипічно міряють свої вольєри леопард і генети.

– Через аварійний стан приміщень хворіють на туберкульоз птахи.

– В багатьох приміщеннях відсутня вентиляція.

– В очах приматів – нестерпна туга та докір через тісні, морально застарілі на багато десятиліть «камери».

– Вже другий рік у повній самотності зимує гордість зоопарку – слоник Хорас. Стоячи у місиві власних екскрементів та їжі, він годинами хитається з боку в бік, як маятник. Це ознака психологічного дискомфорту – стереотипії, що може призвести до важких наслідків. Це хвороба поганих зоопарків.

– У будь-якому зоовідділі при отриманні кормів виявляється «недостача», «прикра помилка» або «просто забули відгрузити». Корми не відповідають вимогам якості, а при цьому купують їх по фантастично завищених цінах. У зоопарку винайшли непереконливе виправдання: «корми дають у борг, і це середньостатистична ціна». А до того ж відбувається неприпустима заміна одних кормів на інші, на розсуд продовольчого складу і без участі заввіділів зоочастини.

І які ж результати цих перевірок?

Керівництво зоопарку з переможним виглядом заявляє: «Нас перевіряють, але в нас усе чисто!». А журналістів і громадських активістів звинувачують у наклепах, у прагненні піару та некомпетентності.

Просимо звернути Вашу увагу, що генеральний директор Київського зоопарку Євгена Кирилюк був проведений на посаду за конкурсом КМДА, але чомусь був проігнорований той факт, що він вже керував зоопарком з 2002 по 2006 рік. За цей період було розпочато 5 будівельних об’єктів, серед них – приміщення для приматів, для слонів, ветеринарний комплекс, ще кілька споруд невідомого призначення. Жодна з цих споруд не була завершена. Лише на будівництво мавп’ятника було виділено 26 млн грн з міського бюджету, було начебто потрачено лише 6 млн грн, а де решта? Про звітність нема й мови.

За цими оборудками стояв колишній Київський міський голова, голова КМДА Олександр Омельченко, що неабияк насолив киянам ущільнюючою незаконною забудовою. Сьогодні Омельченко знову став «другом» зоопарку та особисто Євгена Кирилюка.

Виходячи з викладеного,

просимо:

Достроково розірвати контракт з генеральним директором Комунальної організації «Київський зоологічний парк загальнодержавного значення» Кирилюком Євгеном Миколайовичем як одним із організаторів корупційних схем у Київському зоопарку.

Підкреслюємо: громадські активісти робили свій моніторинг справ у Київському зоологічному парку загальнодержавного значення з єдиною метою: допомогти зоопарку вийти на такий рівень, щоб не було соромно дивитися в очі тваринам, і щоб ми усі пишалися цією чудовою перлиною живої природи в центрі мегаполіса, що вже понад 100 років прикрашає столицю України.

З повагою,

Головний координатор
громадянської кампанії
«ФОРУМ ПОРЯТУНКУ КИЄВА»
Віталій Черняховський

Заступник голови Спілки вільних журналістів
«Природа над усе»
Олег Андрос

Представник громадської організації
«Давайте разом» Тетяна Андрійшина 

Leave a Comment

Filed under Uncategorized, Новини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.