Перемога зоозахисту: Хорас більше не страждає!

4 листопада 2014 р. сталося те, чого ми, захисники прав тварин, прагнули вже декілька років. У слоника Хораса більше нема стереотипії! Якщо кажуть «задоволений як слон», то це про нього. Мало того, мене і Олега Андроса запросили в гості до Хораса і навіть дозволили підійти до нього настільки близько, як це дозволяє інстинкт самозбереження у найхоробрішого «слонолюба»!
Це було незабутньо! Ми зайшли на територію слона, нас відділяв від нього лише вольєр, через який Хорас простяг свого хобота і почав налагоджувати тактильне спілкування з тими, хто вів запеклу боротьбу за покращення умов його утримання, боротьбу за повагу до його волелюбної особистості, за його право на краще життя.
Коли я відчула дотик його хобота, я усвідомила, що ситуація в зоопарку таки відчутно починає мінятися. Але найбільше задоволення було спостерігати за новим директором Київського зоопарку, Кирилом Трантіним. Як ви здогадалися, це він влаштував нам цю фантастичну зустріч з Хорасом. Це завдяки йому слоник більше не хитається як маятник, тому що він спілкується з директором, як з добрим другом. Кирило чухав його за вухом, годував з рук гарбузами та яблуками, гладив по спинці, а величезний звір просто млів від щастя!
Коли я запитала директора, чи не боїться він спалаху слонячої агресії, він відповів: «Ні, я просто люблю слонів!». Звісно, досвід Кирила Віталійовича дозволяє йому правильно керувати ситуацією: така «фамільярність» зі слоном можлива лише за умови дотримання певних меж та знань зоопсихології. Пан Кирило неодноразово бував (за свій власний рахунок!) і навіть проходив стажування у декількох європейських зоопарках, то ж і його мрії щодо підвищення якості умов утримання тварин також почали збуватися. За короткий час (лише місяць!) йому вдалось значно розширити площу слоновника, позбавитися від сталевих тросів, дроти якого стирчали врізнобіч і погрожували серйозними пошкодженнями слоникові. Але фантазія нового директора на цьому не вичерпується. Втім, не буду розкривати секретів наперед! Стежте на нашими зооновинами далі!

Анжеліка Комарова (Angelina Yar), голова Спілки вільних журналістів «Природа над усе».

Leave a Comment

Filed under Без рубрики

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.