Досвід країн Європи (законодавство на захист тварин)

Щодо досвіду країн Європи, то варто звернути увагу на вражаючі успіхи зоозахисного руху в рамках політичної боротьби, які виражені у прийнятті жорстких зоозахисних законів. У 2008 році Іспанія стала першою країною, що представила резолюцію про права тварин у застосуванні до виду мавп. Парламент визнав права великих людиноподібних мавп на життя і свободу у відповідність з ідеями проекту Пітера Сінгера «Людиноподібні мавпи» і ухвалив законодавчо заборонити досліди на мавпах, утримання їх для циркових і телевізійних програм і серйозно поліпшити умови проживання в зоопарках. У багатьох країнах законодавчо заборонені окремі форми жорстокого поводження з тваринами: наприклад, виробництво хутра та фуа-гра в ряді європейських країн, інтенсивне тваринництво в Австрії.

Швейцарія вважається провідною державою Європи в галузі прав тварин. У 2007 році Цюріхський кантон в якості експерименту вперше ввів посаду «адвоката тварин» , а головною подією 2008 року в Швейцарії, на думку видання «Матен», став вступ в силу закону про права тварин. [Офіційний представник федеральної ветеринарної служби Швейцарії Каті Маре вважає, що однією з причин прийняття закону стала зміна поглядів швейцарців.
Закон детально регламентує поводження з дикими і домашніми тваринами. У березні 2010 року в країні пройшов референдум з питання надання домашнім тваринам права на власного адвоката в суді. За підсумками референдуму 71% швейцарців висловилися проти цієї ініціативи.
30 листопада 2006 Нідерланди увійшли в історію як перша країна в світі, в парламенті якої представлена політична партія захисту тварин — Партія для Звірів (Patij voor de Dieren, скорочено, PvdD), основною метою якої є поліпшення прав тварин. Партія для Звірів заснована в 2002 році, її очолює Маріанна Тіме (Marianne Thieme). Партія домагається закріплення прав тварин в конституції країни за прикладом Німеччини, а також розробки окремого закону про зоозахист. У 2006 році партія набрала 1,8% голосів громадян країни і отримала два місця в парламенті (всього 150 місць), в 2007 за партію проголосувало 2,5% виборців, що дозволило зайняти дев’ять місць в законадавчо органі країни.

 

За матеріалами Вікіпедії.

Leave a Comment

Filed under Библиотека, Законодательство

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.