СВЖ у Львові: гостинна «Вірменка» та суперхіпі

Нещодавно  у Львові, на Вірменці відбулася  зустріч Спілки вільних журналістів «Природа над усе» з культовими постатями львівських хіпі: Аліком Олісевичем, Ільком Лемком, Дмитром(Казіком) Кузовкіним, Іваном (Нестором) Банахом, Волдмуром (Володимиром Яворським), Бананом (Сергієм Орловським) та багатьма іншими… Від СВЖ були присутні Анжеліка Комарова (Ангеліна Яр), Олег Андрос та Ігор Рудь.

Наше знайомство з львівськими «олдовими» хіпі виникло завдяки альманаху «Хіппі у Львові»  – унікальному літопису діяльності цього руху у західній столиці України.

Довідка. Для сучасної молоді «неформальність» – це гра,  а у минулому столітті, у 70-і й навіть 80-і роки за участь у цьому русі можна було поплатитися кар’єрою, здоров’ям, а то й життям. Діставалося навіть за «неформальний вигляд», а що й казати про правозахисну діяльність і годі й говорити. Система не приймала й знищувала нонконформістів, однак вони вперто тримали спротив. Фактично, львівський гурт хіпі був розгалуженою правозахисною організацією, що поєднувала вольнолюбців та інтелектуалів, що тяжіли до мистецтва. Аби краще зрозуміти сутність цього руху, раджу прочитати 2-х томний альманах «Хіппі у Львові». 

…Однак, повернімося до затишної кав’ярні на Вірменці, яка стала місцем зустрічі хіпі з 1979 року, але й досі серцебиття «Вірменки» (так називають її в народі)  відчуває кожен справжній львів’янин. Саме тут, якраз у ранок нашого приїзду  за випадковим (чи доленосним) збігом обставин презентував свої нові книги Ілько Лемко  (Семенів)– історик, письменник, книговидавець,  засновник та ідеолог легендарної групи «Супервуйки».

Презентація не була заявлена на ведучих каналах країни, але народу набилося по вінця й зустріч з письменником пройшла у формі невимушеного живого діалогу. 

До Києва ми повезли заготовлену  Аліком Олісевичем торбу книг, написаних львівськими хіпі та про львівських хіпі, а також неповторний присмак Львова, який, здавалося б,  не передати словами. Однак віднайти саме ті слова геніально вдалося корінному «лев’янину» Ільку Лемку.

Пропоную цитату з його книги «Львів і вропейськість»: 

«Що таке європейський Львів? Це передовсім певним чином розташоване і упорядковане каміння, цей геніальний дух міста, котрий породжує неймовірне захоплення його проявами. Храми і будинки Львоваце урбаністичні скелі, скелі людського духу, натхненні духом Божественним. Як виявляється багато може каміння! Оце кам’яне упорядковане оточення занурює тебе у певну систему координат, у певну систему цінностей, у мрійливий стан, коли щось навіює тобі, що незважаючи на весь гротеск сучасного справді дикого суспільного життя, все ж залишається надія посеред цього людяного каміння створити людську ауру, яка б йому відповідала, як колись…

…Європейське каміння Львова воно комфортне, воно не тисне на людину, не надимається, не гнітить, не вибивається з ритму. В його оточенні ти на вулиці, просто неба, як це не парадоксально, почуваєшся, наче у затишному інтер’єрі. У Львові каміння сумірне з людиною, з її почуттями, і тут зовсім не йдеться про його розміри, висоту чи ширину,  тут відіграють роль зовсім інші, не цілком зрозумілі, але такі відчутні критерії…»

Під час зустрічі на «Вірменці» відбулася імпровізована презентація нової книги Ангеліни Яр «Священний сад бабусі Анастасії». Розійшлося близько двох десятків примірників, декілька було передано львівським веганам та зоозахисникам. Ангеліна Яр шле привіт чудовій господині «Вірменки» Лілі та нагадує про свою пропозицію: започаткувати бібліотечну полицю в цій унікальній кав’ярні.

Ангеліна Яр, Львів – Київ, вересень 2013 р.

Leave a Comment

Filed under Uncategorized, Новини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Лимит времени истёк. Пожалуйста, перезагрузите CAPTCHA.